Välkommen att anmäla bidrag till Grammis 2021

Från och med den 15 oktober går det bra att anmäla bidrag till Grammis 21. För att våra jurygrupper ska kunna komma igång med röstningen behöver vi ha in bidragen så tidigt som möjligt och senast 31 december 2020. Observera att produktionerna ska ha utgivits i Sverige under tolvmånadersperioden fr.o.m. den 1 december 2019 till och med den 31 december 2020.
Nyhet för i år är att kategorin ”Årets barnmusik” återinförs och produktioner för både 2019 samt 2020 kommer att tas upp i kategorin. Dessutom kommer en tillsatt expertjury på barnmusik att rösta fram de nominerade. En annan nyhet är att kategorin “Soul/RnB” läggs till.

Anmälningsförfarande
Själva anmälningssidan/portalen hittar du HÄR men vi kommer även skicka en länk via mail när vi öppnar för anmälan. När du loggar in för första gången, fyll i e-postadress och lösenord. Bekräfta din e-postadress via det mail som har kommit (om det inte kommit, titta i skräpposten) och logga sedan in igen.

Fyll sedan i all information, klicka spara eller fullfölj anmälan med betalning. Notera att du inte kan betala förrän en registrering har fullföljts.

Du kan betala enstaka anmälningar, om du har fler anmälningar betala vid ett senare tillfälle. Bidrag är anmälda till Grammis när betalning är genomförd.

Du måste göra följande för att registrera ditt bidrag:

 • Länka/URL till album/spellista från någon av streamingtjänsterna Spotify & Soundcloud.
 • Om albumet/spellistan inte är tillgänglig på ovannämnda streamingtjänster måste denna laddas upp på Soundcloud och länkas därifrån till vårt system. Musiken kan länkas privat och behöver ej vara officiell.
 • Länka till musikvideo på Youtube eller Vimeo om du anmäler en musikvideo.
 • Albumkonvolut i bildformat JPEG eller PNG, maxstorlek 10MB. Minimum ca 2400 x 2400 upplösning, kvadratisk.
 • Pressbild i bildformat JPEG eller PNG, maxstorlek 20MB. Minimum ca 2000 x 2000 upplösning kvadratisk/landskap/porträtt.
 • Digital booklet med albuminformation i PDF-fil, maxstorlek 30MB.
 • Låttexter samlat i en PDF-fil, maxstorlek 5MB. Notera att låttexterna är endast obligatoriska för kategorin Årets textförfattare, men vi uppmanar alla att ladda upp dessa i samtliga kategorier.

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 200 SEK per bidrag/produktion (inkl. moms). Betalning sker med kort vid registreringen av era bidrag.

Genrekategorier
I år är det möjligt att anmäla era bidrag till 13 genrekategorier *. Produktionerna ska anmälas till en av kategorierna nedan. Notera att ett album avser fem spår **.

Årets alternativa pop
Årets barnmusik
Årets dansband
Årets elektro/dans**
Årets folkmusik
Årets hiphop**
Årets hårdrock/metal
Årets jazz
Årets klassiska
Årets pop
Årets rock
Årets soul/RnB**
Årets visa/singer-songwriter

I samma anmälan kan bidragen även anmälas till:

 • Årets album (OBS! Gäller ej de bidrag som inte är ett fullängdsalbum, 5 spår)
 • Årets nykomling **
* Antalet kategorier kan komma att förändras beroende på hur många produktioner som anmälts till respektive kategori.
** När det gäller kategorin ”Årets elektro/dans”, ”Årets hiphop”, ”Årets nykomling” och Årets soul/RnB krävs endast att det getts ut två nya låtar/singlar under året.

I en separat registrering kan man anmäla till:

 • Årets artist:
  För att kunna nomineras till Årets artist krävs att artisten haft ett exceptionellt artistiskt framgångsrikt år. Detta kan syfta på musikutgivning, en turné, show och/eller annan artistisk verksamhet eller en kombination av dessa. Notera att det inte krävs någon musikutgivning under Grammisåret för att nomineras till denna kategori.
 • Årets kompositör:
  När det gäller kategorin ”Årets kompositör” kan man nominera kompositörer som har komponerat ett helt album med en artist eller arbetat med flera olika artister. Det går också att anmäla en kompositör som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets musikvideo: I kategorin ”Årets musikvideo” går priset till musikvideons regissör och musikvideon ska visualisera en enskild låt. Det går också att anmäla producenter som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets producent: När det gäller kategorin ”Årets producent” kan man nominera producenter som har gjort hela album med en artist eller arbetat med flera olika artister. Det går också att anmäla en producent som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets textförfattare: När det gäller kategorin ”Årets textförfattare” kan man nominera textförfattare som har skrivit text till ett helt album eller flera låtar. Det går också att anmäla en textförfattare som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets barnmusik: För att nomineras till kategorin ska musiken vara komponerad specifikt riktad till barn som målgrupp.

Tävlande i kategorierna nedan utnämns av Ifpi Sverige:

 • Årets låt: Bidragen väljs ut av Ifpi Sverige utifrån bl a musikförsäljningsstatistik inom Sverige.
 • Årets specialpris: Priset går till en branschprofil. (Ifpi Sveriges medlemsbolag nominerar personer samt röstar i denna kategori).
 • Årets hederspris: Priset går till en artist/låtskrivare/producent. (Ifpi Sveriges medlemsbolag nominerar personer samt röstar i denna kategori).

Har ni övriga frågor kontakta gärna oss på mail: info@grammis,se. De nominerade presenteras på en presskonferens.