Här är årets Grammisvinnare

Ikväll den 6 februari hölls den årliga Grammisgalan på Annexet i Stockholm. 2019-års mest uppmärksammade artister, musiker och kreatörer prisades i 21 kategorier, där Molly Sandén tilldelades tre priser i kategorierna Årets album, artist och pop. Einár och Tim ”Avicii” Bergling tilldelades två priser var i kategorierna Årets hiphop och nykomling respektive Årets elektro/dans och låt.

Grammis fortsätter att vara Sveriges viktigaste musikpris som uppmärksammar ett helt spektrum av genrer, talanger och konstnärer, och visar på musiksveriges fantastiska bredd att engagera ett helt land. Årets Grammis var, förutom en hyllningskväll till Sveriges just nu bästa musik, en oförglömlig kväll av stolthet, gemenskap, glädje och starka känslor som ger hopp om ett ännu starkare musikår 2020”, säger Lisa Cronstedt, övergripande projektledare och kommunikationschef, Ifpi Sverige.

Vinnarna av Grammis 20 är…

Årets album

Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än

Årets alternativa pop

Amason – Galaxy I 

Årets artist

Molly Sandén

Årets dansband

Arvingarna – I DO

Årets elektro/dans

Avicii – TIM

Årets folkmusik

 Willemark/Knutsson/Öberg – Svenska Låtar

 Årets hiphop

 Einár – Första Klass

Årets hårdrock/metal

Candlemass – The Door to Doom

Årets jazz

Martin Hederos – Era spår

Årets klassiska 

Dan Laurin och Höör Barock – Golovinmusiken / The Golovin Music

Årets kompositör

Maria Jane Smith och Victor Thell 

Årets låt

Avicii – SOS (feat. Aloe Blacc)

Årets musikvideo

Vedran Rupic – Salvatore Ganacci – Horse

Årets nykomling

Einár – Första Klass / NUMMER 1 

Årets pop

Molly Sandén – Det bästa kanske inte hänt än

Årets producent

Ilya Salmanzadeh

Årets rock

Hurula – Klass 

Årets textförfattare  

Ibrahima Erik Lundin Banda – Zebrapojken

Årets visa/singer-songwriter

Håkan Hellström – Illusioner

Årets hederspris

Roxette

Motivering lyder:

”Briljanta tidlösa poplåtar med effektiva änglalika refränger och ordlekar som korsat världens alla gränser. Årets hederspristagare har haft allt detta. Dom lyckades därför med resan från en svensk småstad till hela världens pophjärtan gång efter gång efter gång under tre decennier. Med meriter som 75 miljoner sålda skivor, fyra USA-ettor – unikt för en svensk akt! – sex singlar på̊topp 10 i England, och hundratals konserter i alla världsdelar går årets hederspris till: Roxette!”

Årets specialpris

Lasse Höglund

Motivering lyder:

”Årets specialpristagare inledde sin yrkeskarriär med att jobba på båt. Resorna gick från Göteborg till Amerika på 60-talet och möjligen var där han fann sitt enorma sinne för att hitta hits. Eller så var det under åren i skivbutik på 70-talet och på skivbolag från 80-talet och framåt till i dag. Han har ständigt haft en osviklig förmåga att skapa samlingar och artistsamarbeten som skickligt förenar kommersialism med äkta kärlek till musik. Årets specialpris vid Grammis går till den fortsatt ytterst aktive arkitekten bakom Absolute Musicserien: Lasse Höglund!”

Under Grammis delade man även ut priset Årets hållbara artist, ett stipendium instiftat av Oatly och Grammis. Årets stipendiat blev artisten och låtskrivaren Miss Li med juryns motivering:

”Hon har på ett färgstarkt och tydligt sätt stöttat Fridays For Future, anser att hållbarhet går hand i hand med kreativitet och ser klimatkrisen som vår tids viktigaste fråga. Lägg till turnerande med tåg, klimatsmarta matval och en förkärlek för second hand – och resultatet blir inte bara en rejäl dos inspiration till alla som vill göra skillnad, utan också titeln Årets hållbara artist. Grattis Miss Li!”

Kvällens värdpar för Grammis var Amie Bramme Sey och Rennie Mirro. Under galan framfördes exklusiva framträdanden av Amason, Benjamin Ingrosso, Bo Kaspers Orkester, Daniella Rathana, Imenella, Moonica Mac samt Smith & Thell.

Arrangör: Ifpi Sverige
Producent: Ulrica Örn/Pick a Doll Production
Övergripande projektledare: Lisa Cronstedt
Produktionsledare produktion: Ellen Sandklef
Ljus- och stagedesign: Robert Hvenström
Koreograf: Vera Prada
Redaktör: Sofia Nordin
Bildproducent: Johan Sandklef
Teknik: Bright Group Sweden
Grafisk form: WDW Creative, JW images
PR, Kommunikation och Event: Patriksson
Meny: Filip Fastén och Joel Åhlin (Agrikultur)
Maten tillagas av: Stureplansgruppen

 Grammis sänds direkt i TV12 och TV4 Play. 

För press– och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Axel Scholtzé
Patriksson
+46 768 69 38 15
axel.scholtze@patrikssongroup.com 

Nanny Olsson
Patriksson
+46 769 49 66 47
nanny.olsson@patrikssongroup.com

Instagram: @GrammisSverige
Twitter: @GrammisSverige
Hashtag: #Grammis20

Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris som delas ut i ett tjugotal kategorier. Grammis syfte är att uppmärksamma och premiera artister, musiker, producenter och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner inom olika områden av musik under året. Grammis ska verka som en symbol för bred och artistisk ambitiös svensk musikproduktion, och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv. Grammis är Sveriges viktigaste musikpris och arrangeras sedan 1969 av Ifpi Sverige – musikbolagens intresseorganisation.

Fler pressmeddelanden

Våra partners