Grammis blir mjölkfritt

Mat och dryck står för omkring en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser. Av dessa står kött och mejeri för den största delen. Nu tar Grammis steget för att bli mer klimatvänliga och blir mjölk- och mejerifria på galamiddagen den 7 februari 2019.

Genom att byta ut alla mejeriprodukter till växtbaserade motsvarigheter vill Grammis visa att det kan vara ganska enkelt att äta och dricka gott, förändra invanda beteenden och samtidigt göra skillnad för miljön.

”Ska vi kunna bromsa klimatförändringen måste vi ändra vad vi äter och ett steg är att förändra normen för vad som serveras på stora tillställningar. Den mjölkfria menyn kommer ge mindre klimatavtryck och det är något vi vill uppmärksamma”, säger Ludvig Werner, VD på Ifpi Sverige som är arrangör av Grammis.

WWF har tillsammans med forskare räknat fram att en genomsnittlig lunch/middag får ligga på max 0,5 kg CO₂e, om vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet, med målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader.

Grammis meny är utformad och klimatberäknad i samarbete med Oatly och består av en växtbaserad trerätters middag för alla gäster med ett klimatavtryck på 0,66 kg CO₂e per person. Man kan dock, genom ett aktivt val som görs i samband med biljettköp, välja att addera kött till huvudrätten. För de som valt att lägga till kött ökar klimatavtrycket till 2,26 kg CO₂e per person. I valet av grönsaker och andra råvaror har man tänkt på att välja råvaror med låg klimatpåverkan, till exempel det som är i säsong, allt för att menyn ska bli mer hållbar. Maten tillagas av Stureplansgruppen.

Klimatberäkning meny 2019

Förrätt: 0,22 kg CO₂e

Bröd med spread: 0,04 kg CO₂e
Huvudrätt: 0,28 kg CO₂e

Tillägg av kött till huvudrätten: 1,6 kg CO₂e

Efterrätt: 0,12 kg CO₂e

Total klimatpåverkan: 0,66 kg CO₂e

Total klimatpåverkan med tillägg av kött: 2,26 kg CO₂e

Grammis arbetar med hållbarhet på flera sätt, bland annat genom ”Årets Hållbara Artist”, ett stipendium som tagits fram tillsammans med Oatly och som syftar till att premiera artister som konsekvent och tydligt bidrar till ökad miljömedvetenhet både med sin offentliga röst och i sin egen vardag.

För mer information, kontakta:

Ludvig Werner, VD, Ifpi Sverige
0707 66 50 93, ludvig.werner@ifpi.se

Ulrika Enström, PR manager, Oatly
0733 32 85 15, ulrika.enstrom@oatly.com

Hemsida: www.grammis.se
Instagram & Twitter: @GrammisSverige
Hashtag: #Grammis19

Ifpi Sverige är musikbolagens intresseorganisation och arrangör för Grammis sedan 1969. Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris som delas ut i ett tjugotal kategorier. Grammis syfte är att uppmärksamma och premiera artister, musiker, producenter och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner inom olika områden av musik under året. Grammis ska verka som en symbol för bred och artistisk ambitiös svensk musikproduktion, och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv. Grammis är Sveriges viktigaste musikpris och arrangeras av Ifpi Sverige.

Fler pressmeddelanden

Våra partners